מרבים למעטים (לחנוכה, ובכלל)

“כל המרבה הרי זה משובח”? אולי בפסח, אבל חנוכה מזכיר לנו שלפעמים עדיף מעט מהרבה.

לא צריך ניסים בשביל לראות איך מעטים עדיפים על רבים. אנחנו יכולים לראות זאת למשל בטקסטים שאנחנו כותבים: מכתבים, מסמכים, שלא לדבר על סיפורים ומאמרים. לפעמים יש לנו נטייה להאריך, להרחיב, אבל בדרך כלל משתלם יותר לקצר ולמעט במילים.

כיוון שמלאכת הקיצור היא חלק מרכזי מהעבודה שלנו, קבלו כמה עצות איך להפוך את הרבים למעטים. אין שולחן ערוך לקיצורים, תמיד צריך להפעיל את הראש ולראות מה מתאים, ובכל זאת בחרנו כמה כלים (שמונה, כמובן, לכבוד החנוכה) שיוכלו לעזור קצת.

1. משקל עודף. יוצאים לכם משפטים ארוכים? תסתכלו טוב ותגלו הרבה מילים מיותרות. רבים: “בנוסף על כל האמור לעיל, במצב שבו אתם מרגישים תחושה של שובע, ההמלצה היא שלא לאכול עוד סופגניות נוספות על אלו שאכלתם כבר.” מעטים: בנוסף, אם אתם מרגישים שבעים, מומלץ לא לאכול עוד סופגניות.

2. חלוקה למשפטים קצרים. זקוקים בכל זאת להרבה מילים? הגישו אותם לקורא במנות קטנות. הוא יודה לכם על ההקלה בעומס. רבים: השכחה מהצורך לסגור את הדלת שפקדה את השפן הקטן הביאה להצטננותו ולהיותו מסכן ואף גררה נזלת. מעטים: השפן הקטן שכח לסגור הדלת, הצטנן המסכן וקיבל נזלת. 

3. מילים קצרות. אורך המילה אינו בהכרח אומר שהיא גבוהה יותר. לפעמים מילים קצרות נוחות וברורות יותר. רבים: השתוקקות לאוכלוסייה אינטליגנטית. מעטים: שאיפה לציבור משכיל.

4. ציטוטים. הטקסט שלכם אינו אמור להחליף את הספרייה העירונית. בחרו את הקטע שעוזר לכם, צטטו רק אותו, ומי שרוצה יחפש את המקור המלא בעצמו. רבים: אמו של ביאליק הייתה בשלנית בחסד, כפי שהוא מעיד: “אמי אפתה לביבה לי, לביבה חמה ומתוקה, יודעים אתם לכבוד מי? לכבוד החנוכה”. מעטים: טוב, הבנתם את העיקרון.

5. ראש חיובי. מילים שליליות מסבכות עניינים לפעמים. רבים: לא מן הנמנע שהמשימה איננה בלתי אפשרית. מעטים: המשימה אפשרית.

6. ביטחון עצמי. הסתפקו במועט, ומעטו במילות ספק. רבים: אני חושב, לעניות דעתי, שייתכן ויכול להיות במידה מסוימת שהגיע הזמן להחליף, אולי, את האותיות שעל הסביבון באותיות שעשויות להיות אחרות. מעטות: לדעתי אפשר להחליף את האותיות שעל הסביבון.

7. אל-חזור. חשוב להבהיר את עצמכם, אבל לפעמים אפשר לסמוך על הקורא שיבין את הנקודה, ואין צורך לחזור עליה שוב ושוב. רבים: סביבון סוב סוב סוב, חנוכה הוא חג טוב, חנוכה הוא חג טוב, סביבון סוב סוב סוב.

8. דוגמאות. יש לכם עוד עשרים דוגמאות כדי להמחיש את מה שרציתם להגיד, אבל מה לעשות שהדוגמה הראשונה שהבאתם כבר עשתה את העבודה. אז ותרו. גם לנו יש עוד הרבה דוגמאות לקיצורים מועילים, אבל נפסיק כאן.

 

עוד באותו נושא