האביב הוא עדיין לא קציר. התבואה עדיין בשדה, אבל אנחנו שמחים כי סיימנו לזרוע בדמעה, וכבר רואים את התוצאות מעבר לפינה.
גם בעולם הספרים, חלק גדול מהיבול מגיע רק בעונת הקציר, בחודש הספר. זה אומר שבחג האביב הוא ממתין לדפוס, לעיצוב או להגהה אחרונה.
אז גם לנו יש כמה ספרים שעוד לא קצרנו – הם מחכים לשלבים האחרונים, וממש בקרוב בע”ה יגיעו לידי הקוראים. מה עושים בינתיים? מספרים לכם עליהם.
זוכרים את המסע לאתיופיה וגיבורים באתיופיה? שני הספרים הראשונים בסדרת הקומיקס על יהדות אתיופיה זכו ב”ה להצלחה גדולה. מאחורי היוזמה עומדים יוסי ורותי-אנטוהון טורצקי (מה זה אנטוהון? בספר הקרוב תוכלו לדעת), ואלחנן בן אורי מאייר את הספרים. חיים אחראי על הכתיבה ואפרת על הניקוד, עריכת הלשון וההגהה. שני הספרים הקודמים תיארו את הרקע לעלייה מאתיופיה לישראל, מהמפגש של יוסף הלוי עם קהילת ביתא ישראל ועד לפעילות של אסירי ציון באתיופיה. כעת, בספר השלישי, מגיעים סוף סוף למבצעי העלייה.
בתחילת העבודה על הספר חשבנו שאין בו חדש. בניגוד לספרים הקודמים, הפעם העלילה נשמעת מוכרת. שמענו את הסיפורים על ההליכה במדבר, גדלנו על “הירח משקיף מעל” של גרוניך ומקהלת שבא, אפילו נולדנו פחות או יותר באזור מבצע שלמה. אבל הספר הנוכחי נכנס לעומק העלילה, ומספר אותה מנקודת המבט של קהילת ביתא ישראל. גילינו שם הרבה מידע שלא היה לנו מושג עליו.
כמו בספרים הקודמים, היה פה אתגר: איך להנגיש לילדים סיפור עם הרבה כאב. רק לשם דוגמה, כששאלתי את יוסי טורצקי שאלה על התחקיר – “כתוב פה על ילד שהלך לאיבוד תוך כדי המסע, אבל לא מסופר איך זה נגמר. איך לסיים את הקטע הזה? מתי הילד חזר?” אתם יכולים לנחש בעצמכם את התשובה, שמסיבות ברורות לא אכניס אותה לספר ילדים (למעשה, עד היום לא יודעים את התשובה). אבל הייתה גם הרבה התרגשות סביב הספר, בעיקר כי הפעם הוא מסופר מנקודת המבט של משפחת טורצקי עצמה, שמספרת על הרקע המשפחתי שלה.
בעוז ובאמונה – כך, אם לא תהיינה הפתעות של הרגע האחרון, ייקרא שמו של הספר על הרב אחיעד אטינגר הי”ד. ספר ביוגרפיה-פרוזה למבוגרים ונוער (לא לילדים) על ראש ישיבת עוז ואמונה בדרום תל אביב, שנהרג בפיגוע בצומת אריאל (אני כותב “נהרג”, אבל “נפל בקרב יריות” יהיה אולי מדויק יותר). חיים כתב את הספר ביוזמת הישיבה ובתיאום על המשפחה, ואפרת הופקדה על עריכת הלשון.
הספר מביא את סיפור חייו של הרב אטינגר, האיש שהתעקש להקים ישיבה באחד המקומות הקשים ביותר בישראל, בין כל המסוממים והמסתננים. לא הכרנו את הרב אטינגר בחייו, ובכל זאת התחברתי (חיים) מאוד לדמות שלו. במובן מסוים היה לי פשוט לכתוב את הספר, כי הכרתי את כל העולמות שהרב אטינגר חי בהם: שירות קרבי, ישיבה, גרעין תורני, מגורים בסביבה מאתגרת ועשייה בקרב עמך בית ישראל. אלה גם העולמות שלי, בהבדל אחד משמעותי – הרב אטינגר הצליח בזה. אמנם בחייו הדרך הייתה קשה מאוד, והתנופה הגדולה של הישיבה בדרום תל אביב הייתה בעיקר אחרי הירצחו, אבל הוא הצליח ללכת בדרך שלו בלי להתייאש ובלי להתבייש מפני המלעיגים עליו. נרתמתי לספר הזה מתוך מבט מעריך ומעריץ, ובתקווה שהספר יעודד כמה שיותר אנשים ללכת בדרך הזאת, או לפחות לנסות.
סודות מן המדבר – כך ייקרא הספר הרביעי בסדרת “הגיבורים”. הוא מתרחש במרחבי הנגב, ומוקדש לאנשי המעברות, בעיקר אלו שבדרום הארץ.
בשונה מהספרים הקודמים שהתמקדו בדמויות של יחידים, הספר הזה הוא בעצם על דור שלם. זה היה אתגר לכתוב על דור שלם, כי כיוון שלא כותבים על כל אחד ואחד, צריך לכתוב על המכנה המשותף לכולם. והמכנה המשותף, מה לעשות, כואב ומבאס. פיזית, מצד העוני והתנאים הקשים, וגם אנושית ותרבותית, בגלל משבר הזהות והיחס המפלה של החברה, גם אם שלא בכוונה.
המגמה שלי (חיים) בכתיבה הייתה להאיר את האור שמאחורי הסיפור העצוב והדכאוני. נכון, נעשו עוולות כנגד האנשים שעלו לארץ ונזרקו לנגב, בדרך כלל בעל כרחם. אבל דווקא כאדם שמכיר את האזור הגיאוגרפי שבספר, בתור תושב ירוחם בעבר ובעתיד הקרוב, לא יכולתי להשאיר את התיאור בשחור זועק. יש לנו כבר פרספקטיבה רחבה יותר, אנחנו רואים את הנגב הולך וצומח, ואת התרבות שיצאה משם כובשת את גלי הרדיו. במקום מסכנות וקיפוח, הגיע הזמן להראות את גודל האמונה, ואת האנשים שלא נשברו ושמרו על הייחוד שלהם ועל המסורת שלהם.
למעשה, כל נער ונערה מתמודדים עם אותם אתגרים של המעברות. לא יודע כמה חווים קשיים פיזיים, אבל לכולם יש אתגרי זהות ותרבות. לכולם יש כור היתוך שמנסה למשוך אותם אליו, והוא מושך ומפתה עוד יותר מישראל של שנות ה-50. כמה קשה להיות אתה, ולא להתמכר לתרבות שלטת. אני מקווה שדרך ההתמודדות של גלעד, סיון, הדס ונלי, גיבורי הספר זו הפעם הרביעית, גם בני הנוער של היום יקבלו השראה להתמודד עם משברי הזהות של דורם.
עוד בעונת הקציר הקרובה: פרויקטים חדשים מבית “מלאה הארץ דעה” של הרב ראובן ששון, ספר ילדים חדש ומקסים על עבודת בית המקדש, ספר חדש ומסקרן של מרדכי גרנביץ’ על חסידות ברסלב, עונה חדשה של רצים למשנה ורצים לגמרא ועוד.
ברוך ה’ שזיכנו להיות שותפים בהרבה פרויקטים נפלאים, ו(כמעט) לסיימם. כן יגיענו ה’ למועד הוצאת הספרים לאור עולם.